maandag 15 juni 2009

Sicilië: noordwestkust

Woensdag 10 juni 2009 zeilen we door naar San Vito lo Capo, een tocht van 18 mijl, die we binnen vier uur afleggen. Het is een warme dag, dus het is heerlijk om verkoeling in en op het water te zoeken. In de loop van de avonds draait de wind opeens en komt deze opeens uit het Noordoosten. Dit betekent dat we een onrustige nacht hebben door het schommelen en de volgende dag wat brak opstaan. De volgende ochtend gaan we in het dorp nog wat boodschappen doen en een kop koffie drinken. Het blijkt een toeristische badplaats te zijn, niet echt bijzonder, maar wel met een tennisbaan (helaas nog steeds niet kunnen tennissen)!

Na vijf nachten op zee of voor anker gelegen te hebben, willen we weer eens een haven opzoeken en hopelijk een goede nachtrust krijgen. In de volgende baai hebben we de keuze uit Terrasini of Castellammare del Golfo. Aangezien er een lekker windje staat en het heerlijk zeilweer is, steken we de baai eerst over naar Terassini. Door de verrekijker zien we dat er slechts twee zeilboten liggen en verder alleen kleine motorbootjes. We besluiten om door te zeilen en de baai in te zeilen naar Castellammare del Golfo. Aangezien deze baai groot is, betekent dit nog eens twee uur zeilen. Bij het naderen van de haven worden we tegemoetgekomen door een motorbootje, die ons naar binnen wil loodsen. Later blijkt dat er drie verschillende jachthavens naast elkaar zitten met ieder een eigen steiger, die allemaal graag passenten willen binnenhalen. Het havenkantoor stelt niet veel voor, maar ze hebben wifi , die wij helaas niet op de boot konden ontvangen, maar wel op het met riet overdekte terras wat lekker koel is. Er zijn werkzaamheden aan de gang om de pier te verlengen. Dat is zeker nodig, want de steigers liggen vrij open naar zee, waardoor wij toch weer af en toe te maken hebben met behoorlijke deining. Toch is Castellamare een goede plaats om te liggen. Het stadje is authentiek en ligt tegen een heuvel aan. Ook is het een goede uitvalsbasis om wat excursies te maken in de omgeving, wat wij dan ook gaan doen. In de haven hebben we Bert en Annet van de boot Äventyr leren kennen. Zij zijn al een jaar onderweg en het is leuk om ervaringen uit te wisselen onder het genot van een borrel. Gezamenlijk huren we een auto. Bert weet handig een lift met de autoverhuurder per speedboot terug naar onze boten te ritselen (zie foto). Zaterdagmiddag gaan we naar Segesta, waar een zuilentempel uit de vijfde eeuw voor Christus ligt en een hafrond theater. De autorit door het verlaten berglandschap geeft een goed beeld van het binnenland van Sicilië. Het is er groener dan we hadden gedacht. De tempel ligt prachtig in dit landschap. Op de weg terug rijden we langs Terrasini om de haven te bekijken. Er blijkt een braderie met het thema ‘fishmeet’ te zijn. We zien een heleboel kraampjes, maar zonder vis! Terug in Castellammare sluiten we de dag af met een heerlijke pizza.

Aangezien we de auto van 13.15 tot 13.15 uur de volgende dag hadden meegekregen, rijden we zondagochtend naar Palermo. We concentreren ons op het gebied rond de Cathedral. Erik en ik bezoeken ook het Palazzo dei Normanni en de Cappella Palatina. De kapel is volledig bedekt met goudmozaïeken van kunstenaars uit Constantinopel en stenen inlegwerk. Erik wordt bijna omvergelopen door een priester, want v lak erna sluit de kapel en vindt er een dienst plaats. Het voormalige koninklijke paleis heeft nog een politieke functie. Het regionaal bestuur van Sicilië maakt nog gebruik van de ruimtes. Sarkozy zou onlangs ook nog op een verstofte bank gezeten hebben. Wanneer we later verder wandelen door dit gedeelte van de stad, valt het ons op dat er om iedere hoek wel een oude kerk te vinden is. De stad oogt soms wat vervallen, maar het is een echte (drukke) leefstad. Zo slaan we op een plein een tafereel gaande, waar een aantal mannen ruzie maken over een auto die in de weg staat: prachtig die vurige Siciliaanse emoties! We vinden Palermo leuker dan vooraf gedacht.

Maandag 15 juni 2009 komt Arjan, een vriend van Erik, ons een weekje vergezellen. In Palermo zullen we hem opwachten. We kijken ernaar uit!

3 opmerkingen:

  1. hoi hoi, heel leuk jongens alles wat er weer voor de achterban te lezen valt, in ons geval onder het genot van een lekker kopje koffie. Jullie gaan als het ware in een film aan ons voorbij. En jullie genieten ook en dáár gaat het uiteindelijk om. Een hele klus overigens om iedere week een verslag te doen. We hopen dat jullie het volhouden om ons allen deelgenoot te blijven houden van dit geweldige avontuur. Een fijne zeilvakantie-week met vriend Arjan toegewenst. Voor nu weerliefs en groeten, mam/AT. en pa K.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Prachtige foto's jongens! Vooral die genakker
    en de teakhouten kuip is ook mooi geworden.
    Jullie staan er goed op. Om jaloers op te zijn. groeten en succes verder - PA

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Jongens, jongens... Wat moeten jullie het toch geweldig hebben! Als ik alleen al die foto's zie, dan ben ik in staat om het eerste de beste vliegtuig te pakken en jullie kant op te komen!

    Geniet ervan!

    Sander

    BeantwoordenVerwijderen